Pătrunjelul este o legumă delicată pentru a crește, deci ar fi înțelept să o cumpărați la un centru de grădină.

Varietăți de vinete

Soiurile recomandate pentru sezoanele de creștere scurte includ Dusky, Fairy Tale, Hansel și Black Bell. Pentru anotimpuri mai lungi încercați Black Beauty, Ghostbuster (alb) și Bicolor italian roz.

Semănând semințele

Dacă vă decideți să semănați singuri semințele, începeți-le cu opt săptămâni înainte de ultimul îngheț.

 • Pentru a promova germinarea, înmuiați semințele în apă fierbinte timp de 24 de ore înainte de însămânțare.
 • Semănați semințele în ghivece cu sol acoperit cu un strat de vermiculit sau turbă.
 • Semănați trei semințe în fiecare vas cu șase milimetri adâncime, apoi apă abundent.
 • Păstrați vasele într-un loc cald: germinarea, care poate dura până la trei săptămâni, necesită o temperatură de 24 ° C.
Sfaturi pentru plantare răsaduri

Răsaduri nu ar trebui să fie transplantate în grădină, până când temperatura zilei ajunge la 21 ° C. În zonele în care vara este târziu, grădinarii ar trebui să planteze soiuri timpurii sau rapide.

 • Când plantele ating patru sau cinci centimetri, tăiați cele două cele mai slabe pentru a lăsa numai cea mai bună plantă din fiecare oală.
 • Reduceți temperatura pe măsură ce plantele cresc, dar aveți grijă deosebită când întăriți plantele (adică pregătiți-le să se confrunte cu condițiile exterioare înainte de transplantul lor pentru totdeauna). Temperaturile mai mici de 10 ° C vor întârzia creșterea lor.
 • Pentru a pregăti solul, amestecați 35 de litri de compost sau gunoi de grajd bine descompus pentru fiecare trei metri (10 picioare) de rând.
 • Transplantați vinetele în timpul unei nopți sau seara pentru a împiedica răsăritul soarelui să răsară răsadurile.
 • Sapa găuri distanțate la 60 cm (25 țoli) în rânduri de 90 cm (35 inchi) și se umple cu apă.
 • Odată ce apa a drenat, puneți puieții în sol prin săparea ușoară a solului din jurul fiecărei plante pentru a ține apa.
 • Apă plantele din nou de îndată ce ați terminat să le plantați.
Îngrijirea plantelor

Pentru a vă ajuta să vă înflorească vinetele, este important să udați bine și să buruiați solul în jurul său. Răspândiți mulci în jurul plantelor pentru a menține umezeala solului și pentru a preveni creșterea buruienilor. Deși puteți folosi orice material de muls, plasticul negru este ideal deoarece încălzește și podeaua.

Protejați plantele împotriva dăunătorilor și bolilor
 • Pentru a proteja omizi dvs. vinete, să ia o hârtie plic rigid (sau de a folosi un fund ceașcă de hârtie) și puneți-l în jurul tijei aproximativ trei cm (un inch ) de adâncime).
 • Dacă frunzele sunt decolorate sau scârțâite, acoperiți plantele cu corturi în ziare timp de câteva zile.
 • Nu plantați vinete în care ați plantat vinete sau una dintre celelalte două plante în ultimii trei ani.
 • Colorado gândac de cartofi, purice de sol și afide delecta vinete. Coloratul gândacului de cartofi trebuie luptat manual. Spray spinosad sauBeauveria bassianapentru a controla larvele. Aplicați lut de caolin pentru a menține puricii departe.
Recoltarea Vinetei

Când florile și fructele încep să apară, numărați numărul de fructe pe fiecare plantă. Pentru o recoltă sănătoasă, o plantă nu trebuie să producă mai mult de șase fructe. Prin urmare, este important să subțiriți mugurii în consecință.

Fructul va avea o lungime de 12 până la 15 cm și un diametru de 10 până la 15 cm (patru-șase centimetri). 55 până la 80 de zile după însămânțare, pielea trebuie să fie lucioasă, violet închis, roz sau alb.

Acesta este semnalul tău pentru alegere. Imediat ce pielea își pierde strălucirea, fructul este prea coaptă. Cu o lamă ascuțită, tăiați tulpina la 3 cm sub fruct, apoi găsiți o rețetă pentru a arăta fructele muncii voastre.