neurosenzorial pierderea auzului (sau nerv) se datorează interferenței cu conversia undelor sonore într-un semnal electric în urechea internă sau transmisie de la acest semnal la creier; este cel mai frecvent tip de pierdere a auzului la adulți. Iată cinci cauze probabile. Un 1. Traumatism acustic

Un zgomot intens și brusc, cum ar fi un foc de armă, poate provoca surditate tranzitorie prin distrugerea celulelor părului cohleei. În cazurile severe, trauma sonoră poate duce la surzenie permanentă. Une 2. Pierderea auzului legate de vârstă

Cel mai comun diagnostic al surzeniei este pierderea auzului legată de vârstă, denumirea medicală a căreia este presbycisă. Iată câțiva dintre factorii care stau la baza acestei probleme:

Genele.

Unii oameni par mai multe șanse de a dezvolta pierderea auzului cu vârsta decât altele. Aceasta ar putea fi o slăbiciune genetică moștenită, sau acești oameni pot fi mai vulnerabili față de alte surse de afectare a auzului.

  • Ateroscleroza.Arterele înfundate și îngustate din corp reduc fluxul de sânge și oxigen în cohlee; creșterea formării radicalilor liberi a cauzat astfel deteriorarea celulelor părului responsabile de detectarea sunetului.
  • Dieta slabă, lipsa de exerciții fizice, obezitatea.Excesul de hrană, consumul prea mult de grăsimi saturate sau zahăr și prea multă junk food provoacă obezitatea, care este legată de ateroscleroză. Lipsa exercițiului agravează problema.
  • Diabetul zaharat.Ateroscleroza este accelerată la persoanele cu diabet zaharat, care au alte modificări vasculare care pot reduce fluxul sanguin către cohlee.
  • Zgomotul. Expunerea pe termen lung la medii zgomotoase se crede că duce la o acumulare de leziuni la nivelul urechii interne și, eventual, la pierderea auzului. Medicamente și toxine. Multe medicamente pot deteriora auzul; acest risc crește odată cu vârsta și cu cantitatea de medicamente prescrisă. Expunerea la toxine poate provoca daune similare. Un 3. Traumatisme sau infecții la nivelul capuluiDacă o leziune, o operație sau o infecție a capului (cum ar fi rujeola) afectează urechea interioară, poate deteriora celulele părului sau nervul auditiv care transmite informații sonore către creier , uneori ducând la pierderea permanentă a auzului.
  • 4. Boala MeniereAceastă boală poate afecta o ureche, sau ambele. Simptomele sale principale sunt atacuri bruște și severe de vertij (un sentiment oribil care te face să te simți ca și cum te întorci și îți pierzi echilibrul).
  • De asemenea, puteți suferi de tinitus, pierderea auzului și un sentiment de presiune în ureche.Uneori această boală este ereditară, dar pare să fie mai frecventă la persoanele care suferă de migrene.
Deși cauza bolii Meniere nu este direct legată de aportul excesiv de sare, o reducere drastică a cantității de sare consumată poate ajuta la atenuarea simptomelor la unii pacienți. Une 5. O tumoare benigna

Uneori, o tumora non-canceroasa, numita neuroma acustica, creste pe nervul auditiv care transporta semnalele sonore catre creier.

Acest lucru duce la pierderea auzului și tinitus, dureri de cap, amețeli și amorțeală în față.
  • Această tumoare poate rămâne mică, iar mărimea acesteia poate fi monitorizată cu un scaner obișnuit. Poate fi tratată prin intervenție chirurgicală sau prin radioterapie dacă prezintă semne de extindere.