Circa 5,5 milioane de canadieni au hipertensiune arterială, dar numai 58% dintre ei sunt conștienți de aceasta. Acest lucru este nefericit, deoarece această condiție aproape asimptomatică - dar potențial periculoasă - este ușor de tratat prin alegerea stilului de viață corect și a medicamentelor.

Care sunt cauzele hipertensiunii?

Tensiunea arterială crescută este adesea rezultatul complex al cine sunteți (genetică), ce mâncați și cum trăiți. Organismul crește tensiunea arterială în trei moduri principale.

 1. Inima poate schimba frecvența și puterea bătăilor sale.
 2. Arterele mici (arteriole) se pot contracta din diverse motive, ceea ce face necesară creșterea presiunii de circulație a sângelui.
 3. Rinichii pot păstra mai multă apă în organism, ceea ce generează un volum mai mare de sânge pentru a călători în vase. Rinichii realizează acest lucru eliberând hormoni care măresc cantitatea de sodiu din organism (atenție: o dietă sărată oferă o sursă ușoară).
Hipertensiunea arterială și hipertensiunea secundară

Atunci când tensiunea arterială a unei persoane este în mod constant ridicată, medicii diagnostichează hipertensiunea arterială.

 • Dacă sunteți ca majoritatea persoanelor cu tensiune arterială crescută, probabil că aveți hipertensiune primară. Chiar dacă cauza sa este necunoscută, ea reprezintă aproximativ 90% din cazuri.
 • Doar în câteva persoane (aproximativ 10% din cazuri) hipertensiunea arterială poate fi legată de ceva specific, cum ar fi boala rinichilor sau utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene). corticosteroizi, contraceptive orale). Aceasta se numește hipertensiune secundară; de multe ori singurul tratament necesar este eliminarea problemei de bază.
Ce arata tensiunea arteriala normala?

Majoritatea oamenilor știu că tensiunea arterială "normală" ar trebui să fie 120/80. Numărul sistolic superior (120) indică presiunea maximă exercitată asupra pereților arteriali atunci când inima se contractează pentru a pompa sânge; numărul scăzut diastolic (80) indică momentul celei mai scăzute presiuni, atunci când inima se relaxează, între contracții.

 • Este normal ca tensiunea arterială să fluctueze pe tot parcursul zilei, reflectând ceea ce faceți.
 • Acesta scade, de exemplu, în perioadele de somn și crește în timpul exercițiilor sau în momente de stres sau durere.
Pericolele de tensiune arterială ridicată

În timp, hipertensiunea arterială poate provoca leziuni de durată.

 • Mușchiul inimii suprasolicitat poate deveni atât de mare încât devine flasc și ineficient, provocând insuficiență cardiacă.
 • Navele care aduc sânge ochilor, creierului și diferitelor organe pot deveni atât de întinse sau tensionate încât se scurg sau se sparg, provocând un accident vascular cerebral sau sângerări interne.
Primii pași pentru reducerea tensiunii arteriale
 • Modificări ale stilului de viață (dietă redusă de sodiu, reducerea stresului, scădere în greutate, exerciții fizice regulate) pentru scăderea în mod natural a tensiunii arteriale.
 • Dacă adoptarea unor măsuri de stil de viață nu este suficientă, medicamentele - sau diferite combinații de medicamente - pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
 • Pentru cazuri mai complexe, eliminarea cauzei - fie că este vorba despre un medicament, o boală sau o altă problemă care stă la baza acesteia.
Luați controlul asupra tensiunii arteriale
 • Alegeți-vă nutrienții cu vasele de sânge în minte.Acizii grași omega-3 găsiți natural în peștii grași, cum ar fi somonul, reduc hipertensiunea prin menținerea flexibilității vaselor de sânge. Mâncați pește de trei ori pe săptămână.
 • Rămâi alertă pentru simptome.Deși hipertensiunea are o reputație ca o condiție misterioasă și "silențioasă", unii oameni dezvoltă simptome recunoscute. Dacă aveți dureri de cap și probleme de vedere, adresați-vă medicului dumneavoastră.
 • Urmăriți schimbările sezoniere.La unii oameni, vremea afectează tensiunea arterială. Dacă observați o creștere semnificativă în timpul lunilor de iarnă, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă este posibil să schimbați tratamentul pentru a compensa.
 • Acordați atenție numărului mai mare.De ani de zile, medicii s-au concentrat pe figura inferioară - presiunea diastolică. Acum, cercetările arată că numărul de vârf - presiunea sistolică - este chiar mai puternic legat de bolile cardiace și de deces. Unde găsiți ajutor
Fundația Heart and Stroke din Canada are informații detaliate despre hipertensiune arterială, dispozitive de monitorizare a tensiunii arteriale și medicamente.

Ea compară, de asemenea, DASH cu Ghidul alimentar al Canadei pentru alimentația sănătoasă (613-569-4361 sau www.heartandstroke.com).

 • Cel mai eficient mod de scădere a tensiunii arteriale este de a face schimbări de stil de viață sănătos. Pentru mai multe informații, contactați medicul dumneavoastră.