alimentară este o boală degenerativă caracterizată prin durere si rigiditate la nivelul articulatiilor cauzate de inflamație. Acesta este de obicei tratat cu medicamente, dar sa dovedit că remedii naturale pot ajuta la reducerea inflamației.

Reducerea inflamației este obiectivul principal al majorității medicamentelor utilizate în tratamentul artritei, cum ar fi AINS. Cu toate acestea, este posibil să se reducă în mod natural inflamația în două moduri: prin evitarea alimentelor cunoscute pentru efectul lor inflamator și prin consumarea alimentelor cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii.

Controlul inflamației prin dietă

Se recunoaște că inflamația articulațiilor este cauzată de două enzime principale (COX-1 și COX-2). Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) acționează prin blocarea sau inhibarea enzimelor COX-1 și COX-2 găsite în organism. Unele ingrediente din diverse alimente pot acționa în mod similar.

Evita alimentele care cauzează inflamație

Potrivit Artrită Astăzi, una dintre cele mai importante reviste științifice pe această temă, unele dintre alimentele cele mai inflamatorii sunt alimente prelucrate si alimente prajite. Majoritatea restaurantelor și alimentelor procesate sunt gătite într-un ulei bogat în omega-6, saturate și trans-grăsimi. Se recomandă evitarea acestor alimente pentru a preveni inflamarea articulațiilor.

Consumati alimente anti-inflamatorii

Există o serie de alimente anti-inflamatorii, cum ar fi legume, fructe, nuci, ciocolata neagra, ceai și pește de apă rece, cum ar fi somon și ton. Se crede că alimentele pe bază de plante conțin antioxidanți și fitochimici care reduc activitatea enzimei COX-2 și au un efect antiinflamator.

Balance omega Având mai mulți acizi grași omega-6 decât acizii grași omega-3, cercetatorii au descoperit ca organismul reactioneaza prin producerea inflamației și slăbirea articulațiilor care duc la " artrita“.

Somonul și tonul, împreună cu alte pești de apă rece, sunt bogați în acizi grași omega-3. Aceste omega-3 ajuta la combaterea inflamatiei. În schimb, carnea roșie, gălbenușurile de ou, cele mai prăjite și prelucrate alimente, porumbul, semințele de bumbac și uleiul de șofrănel sunt bogate în acizi grași omega-6.

Dieta mediteraneană și articulațiilor sănătoase

Un studiu publicat in 2011 de Boli Reumatice Clinicile din America de Nord a demonstrat ca persoanele cu artrita reumatoida si care urmeaza o dieta mediteraneana au raportat o îmbunătățire a sănătății lor generală și o reducere a sensibilitate și durere articulară.

Dieta mediteraneană constă în principal din ulei de măsline, ulei de floarea soarelui, pește, nuci, legume (în special legume verzi), fructe și cantități mai mici de carne roșie, produse lactate și de tratamente.

Ca și în cazul AINS, este posibil să se reducă inflamația articulațiilor prin urmărirea unei compoziții compuse din alimente naturale. Pur și simplu, fiind selectiv în alegerea alimentelor pentru a mânca, evitați anumite tipuri de alimente și echilibrați raportul dintre omega-3 și omega-6.

În general, nivelurile de acizi grași omega-3 trebuie să fie mai mari decât acizii grași omega-6 din dietă.