Insulina, un hormon creat de pancreas, joacă un rol imens în diabetul zaharat. Insulina are mai multe funcții în organism, dar cel mai important este să "deblocheze" celulele astfel încât să poată intra glucoza. Citiți dacă doriți să aflați mai multe.

Fapte diabet zaharat

Atunci când celulele dvs. nu pot absorbi glucoza, este de obicei pentru unul din două motive:

  1. Primul este lipsa de insulină. În diabetul de tip 1, pancreasul nu creează suficient hormon pentru ca celulele să obțină combustibilul de care au nevoie.
  2. Al doilea este că celulele devin rezistente la insulină. Schematic, mecanismul prin care insulina "deschide" celulele se descompune. Acesta este adesea motivul pentru diabetul de tip 2.
Noi tipuri de insulină

Noile tipuri de insulină oferă mai multe oportunități pentru a menține niveluri stabile ale glicemiei în timpul zilei și după mese. Acestea includ insulina glargină și detemir, care rămân uniform active timp de 24 de ore. Și să nu uităm de lispro, glulizină și insulină aspart care lucrează rapid și încep să lucreze cinci minute după ce au fost luați.

Și un pancreas artificial implantabil?

Având în vedere împiedicarea transplanturilor de celule insulare pancreatice, unii cercetători cred că o abordare diferită este mai aproape de a deveni o realitate. Este un sistem mecanic care imită funcțiile de control al insulinei din pancreas. Un astfel de sistem necesită două elemente de bază: un monitor intern care să țină evidența glucozei din sânge și un dispozitiv de distribuire pentru a răspunde automat la modificările de glucoză, eliberând doar cantitatea potrivită de insulină pentru a menține stabilitatea glucozei din sânge. Elementele de bază ale unui astfel de sistem sunt deja în uz cu dispozitive de monitorizare continuă a glucozei din sânge.

Astăzi, cercetătorii sunt aproape de a găsi modalități de a comunica pompa de insulină și dispozitivul de monitorizare continuă a glucozei, astfel încât pompa să trimită automat mai multă insulină atunci când nivelul glicemiei este ridicat. Unii cercetători cred că un sistem combinat de cititoare și pompe poate fi disponibil în câțiva ani.

Cu aceste noi abordări, va fi necesar să continuăm să acordăm atenție dietei sau aptitudinii fizice?

Mâncarea sănătoasă și viața activă sunt întotdeauna importante, indiferent de progresele noi. Medicii lucrează din greu pentru a dovedi acest lucru. Un studiu, de exemplu, are ca obiectiv principal examinarea, la voluntarii supraponderali cu diabet zaharat de tip 2, a efectelor pe termen lung ale unui program intensiv de intervenție pe viață. Acest program își propune să atingă și să mențină scăderea în greutate prin scăderea aportului caloric și creșterea activității fizice.

Acest program va fi comparat cu o condiție de control pentru un program de suport și educație pentru diabet. Cercetătorii suspectează că această intervenție va dovedi că riscul atacurilor de cord fatale și non-fatale, angină pectorală care vă trimite la spital și accident vascular cerebral nonfatal poate fi redus prin urmarea procedurii. Program. Studiul este așteptat să dureze până la 13,5 ani. Aceasta va testa, de asemenea, reducerea altor factori de risc cardiovascular pentru boală, controlul diabetului zaharat și a complicațiilor acestuia, sănătatea generală, calitatea vieții și rezultatele psihologice de monitorizare.