omgéga-3 au proprietăți anti-inflamatorii și pot ajuta la prevenirea anumitor boli, cum ar fi probleme cu inima, astm, cancer și diabet.

Boala de inima

Medicii cred că pe termen lung, inflamația permanentă, chiar dacă este ușoară, creează un mediu instabil în artere. Masele de colesterol au izbucnit apoi, ducând la formarea de cheaguri de sânge.

 • Din fericire, remedierea poate fi la pescari sau la supermarket.
 • Într-un studiu, sa constatat că nivelul proteinei C reactive (CRP), care indică un grad de inflamație, a fost cu 29% mai mic la femeile care au consumat mai multă pește, semințe de in și alte alimente bogate în omega-3 decât femeile care au consumat mai puțin.
 • Se pare că efectul protector al peștilor asupra inimii este exercitat în diferite alte moduri; astfel, scade nivelul trigliceridelor și stabilizează ritmul cardiac.
Astm

Doctorii atribuie creșterea actuală a numărului de cazuri de astm la alimente, deoarece este inflamația tuburilor bronșice care cauzează simptomele dureroase ale acestei afecțiuni.

 • Recent, cercetatorii au speculat ca vinovatii au fost omega-6 ai multor uleiuri de gatit si, intr-o masura mai mica, alimentelor pentru animale. Este adevărat că americanii nord-americani consumă multe dintre aceste grăsimi pe care le utilizează organismul pentru a dezvolta substanțele chimice care provoacă inflamații.
 • În teorie, luând mai mult omega-3 și mai puțin omega-6 poate preveni atacurile de astm.
 • De exemplu, cercetatorii australieni au descoperit ca riscul de astm a scazut cu 75% in cazul copiilor care au mancat pesti regulat, iar cercetatorii olandezi au observat o scadere cu 50% a numarului de copii care mananca mai mult pește și cereale integrale.
Cancerul

Mulți oncologi consideră că inflamația provoacă, sau precipită, dezvoltarea cancerului. O teorie este că accelerează reînnoirea celulelor, inclusiv cea a celulelor maligne. În unele cazuri, inflamația persistentă poate crește chiar și riscul unei boli infecțioase care degenerează în cancer. Un exemplu ar papilomavirusuri, care pot cauza cancer de col uterin, sau cancer de stomac care lovește în special persoanele infectate cu bacteria Helicobacter pylori, care provoaca ulcere gastrice. Cercetătorii nu știu încă dacă consumul ridicat de omega-3 poate ajuta la prevenirea cancerului, dar există unele dovezi care să sugereze acest lucru. Astfel, administrarea de doze mari de ulei de pește la animalele de laborator a împiedicat formarea de tumori ale colonului prin limitarea inflamației.

 • Într-un studiu efectuat la 48.000 de bărbați, sa demonstrat că consumul de pește de trei ori pe săptămână reduce la jumătate riscul de apariție a cancerului de prostată, în timp ce cercetătorii suedezi a constatat că riscul de a suferi de aceasta a fost de două sau trei ori mai mare pentru cei care nu au mâncat fructe de mare
 • Diabetul
 • Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt în general supraponderale. În plus față de producerea de substanțe chimice care favorizează rezistența la insulină, celulele adipoase contribuie la dezvoltarea proteinelor inflamatorii.
Diverse studii cu 50.000 de femei au concluzionat că riscul de apariție a diabetului de tip 2 a crescut de patru ori la cei cu cea mai mare inflamație cronică.

Cercetătorii cred că substanțele inflamatorii interferează cu insulina, crescând nivelul zahărului din sânge.

 • Nu este o coincidență că studiile populației arată că incidența diabetului de tip 2 este deosebit de scăzută în rândul consumatorilor de pești mari.
 • Asigurați-vă că consumați suficiente pești sau luați suplimente de omega-3 pentru a preveni anumite boli.