solide sprijină presupunerea logică că stresul, anxietatea și relațiile ostile joacă un rol importante în dezvoltarea și progresia bolilor cardiovasculare, în special a hipertensiunii. Iată câteva sfaturi despre gestionarea stresului pentru a depăși tensiunea arterială ridicată.

Stresul duce la hipertensiune

Sunteți tip A sau tip B? Are cea mai mica greseala a unui angajat de serviciu sa te faca nerabdator, sau esti mai relaxat? Răspunsul este important în ceea ce privește tensiunea arterială.

 • Cercetătorii au suspectat întotdeauna că stresul și anxietatea au un rol de jucat în dezvoltarea hipertensiunii arteriale, dar vin să se stabilească mai clar că efectele lor nu pot fi atribuite unor evenimente stresante sau infricosatoare, ci cum să le gestionăm și să le reacționăm.
 • De exemplu, cercetătorii de la celebrul studiu Framingham asupra sanatatii inimii, sanatatea inimii in urma locuitorii din Framingham, Massachusetts pentru peste 50 de ani, a constatat ca cei expusi la niveluri ridicate de anxietate Persoanele aflate în carantină aveau de două ori mai multe șanse ca și partenerii lor mai puțin anxioși să dezvolte hipertensiune arterială în următorii 20 de ani.
 • Un alt studiu a constatat ca tinerii adulti care au avut un puternic sentiment de urgență și nerăbdare (ca unul care instigă claxonând în trafic), au fost expuse la un risc mai mare a tensiunii arteriale în timpul vieții lor.
 • Subiecții expuși la niveluri ridicate de ostilitate au fost 84% mai vulnerabili la hipertensiune după 15 ani de la studiu decât cei mai puțin ostili.
Stresul persistent modifică proprietățile chimice ale sângelui

Fiziologic, iată cum stresul, personalitatea și tensiunea arterială sunt legate.

 • Stresul induce un răspuns numit "luptă sau zbor" dobândit de evoluție atunci când sursele de stres prezintă un risc de viață sau de deces. Nu are nimic de-a face cu termenele nepreluate care induc astăzi o reacție similară. Cu toate acestea, creierul astăzi reacționează la stresul vieții moderne, așa cum a reacționat odată la pericolele care au amenințat viața strămoșilor noștri.
 • Respirație accelerată (pentru a crește aportul de oxigen), ritm cardiac mai intens (pentru a transporta oxigenul în organism): această dublă reacție îngustă vasele de sânge și crește tensiunea arterială.
 • Inofensive pe termen scurt, această reacție nu duce neapărat la sechele pe termen lung. Dar dacă sunteți constant stresat, anxios sau nerăbdător, se angajează un mecanism care induce o respirație mai superficială și mai rapidă. Ea aduce modificări chimice prin acumularea crescută de dioxid de carbon și reținerea mai mult de sodiu.
 • Cu abundența de sodiu prezentă în dieta noastră, situația este foarte favorabilă declanșării hipertensiunii. Într-adevăr, studiile pe animale au arătat că stresul și aportul de sare pot duce la hipertensiune arterială în doar câteva zile.
Încercați aceste metode dovedite

Desigur, nu vă puteți schimba personalitatea în câteva zile (chiar dacă s-a dovedit că se schimbă în timp). Ceea ce pare să funcționeze este practica exercițiilor de reducere a stresului sau a exercițiilor fizico-mintale precum meditația și yoga pentru a reduce anxietatea.

 • Un studiu a constatat că aproape 70% dintre participanții cu hipertensiune arterială ușoară până la moderată au reușit să reducă utilizarea medicamentelor prin tehnici de reducere a stresului în 6 săptămâni. După un an, 55% dintre aceștia au încetat să mai ia medicamente.
 • Cel mai bun punct de plecare pentru acest lucru este cel mai apropiat spital. Multe spitale oferă acum programe de management al stresului, uneori gratuite. Aceste programe sunt adesea foarte eficiente.
 • O analiză a 37 de studii care au examinat efectele stresului și a gradului de conștientizare de management a demonstrat o reducere de 34% a deceselor cauzate de sănătate cardiovasculară, o reducere de 29% în atacuri de cord, și efecte pozitive semnificative asupra obiceiurilor hrană, exercițiu, greutate, fumat, colesterol și tensiunea arterială. Un alt studiu a constatat că, la persoanele cu boală cardiacă coronariană, conștientizarea managementului stresului poate scădea atacurile de inimă repetate și angina pe o perioadă de 5 ani, comparativ cu pacienții cărora li sa acordat doar îngrijire sumară. Depășirea stresului poate fi dificilă, dar nu este imposibilă. Reduceți tensiunea arterială prin aceste metode simple și contactați medicul pentru mai multe informații.