Dacă aveți nevoie de asistență din cauza insomnie cauzate de menopauza, nu sunt cu siguranță singuri. Iată câteva informații despre cauzele acestei incapacități de somn și cum o puteți găsi.

Este obișnuit să aveți insomnie în timpul menopauzei?

Insomnia legată de menopauză este adesea subestimată deoarece profesioniștii din domeniul sănătății nu pun la îndoială pacienții despre aceasta. Multe femei nici măcar nu fac legătura între insomnia lor și menopauza lor. Din păcate, menopauza și insomnia merg mână în mână și acesta este un eveniment comun.

 • Numărul exact al femeilor care suferă de această problemă nu este cunoscut, dar datele de la vizitele clinice indică faptul că numerele sunt semnificative. Femeile care suferă de insomnie în timpul menopauzei se plâng adesea de dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit și de a avea somn întrerupt de trezirea precoce.
 • Fiind în imposibilitatea de a obține un somn bun de multe ori duce la probleme funcționale în timpul zilei.
 • Insomnia legată de menopauză este o stare tranzitorie, dar poate dura de la câteva luni până la câțiva ani.
 • Care sunt efectele? Când menopauza scade, insomnia dispare treptat. Cu toate acestea, în timpul menopauzei, insomnia poate fi agravată de stres emoțional sau fizic.
Când insomnia menopauzală durează mai mult de o lună, afectează calitatea vieții.

Performanțele sociale și profesionale ale unor femei sunt, de asemenea, afectate și tind să fie iritabile. Alte probleme asociate cu insomnia în timpul menopauzei includ somnolența în timpul zilei, anxietatea, depresia și oboseala.

 • Cum să-l diagnosticăm?
 • Pentru a evalua insomnia menopauzală, profesioniștii din domeniul sănătății solicită, de obicei, un istoric detaliat al înregistrării medicale a pacientului, obiceiurile de dormit și statutul psihiatric. Pacienții sunt încurajați să țină un jurnal de somn care să ajute la evaluarea gravității problemei și să identifice factorii asociați care îngreunează situația.
 • După stabilirea diagnosticului de insomnie menopauză, tratamentul depinde de cauza care stă la baza și de tratamentul problemelor de sănătate fizică sau psihică asociate. Puteți face mai multe schimbări în stilul tău de viață pentru a trata insomnia legată de menopauză.
Tratamente

Primul lucru de făcut este de a evita cofeina, mai ales noaptea. Cofeina stimulează creierul și face dificil să doarmă.

În plus, evitați consumul prea mult de alcool, deoarece nu numai că poate întrerupe somnul prin urgenta de a urina, dar poate stimula și creierul.

Exercitarea în timpul zilei este, de asemenea, foarte recomandată, dar nu devine activă chiar înainte de culcare.
 • Dacă sunteți stresat, încercați tehnici de relaxare, cum ar fi respirație profundă, masaj sau terapii imagistice direcționate pentru a vă relaxa mintea.
 • Puteți găsi videoclipuri gratuite online care vă învață cum să efectuați aceste exerciții de relaxare.
 • Dacă fumați, opriți, deoarece acest obicei rău poate provoca bufeuri, care pot, de asemenea, să perturbe somnul.
 • Exercițiu regulat. Activitatea fizică nu numai că împiedică obezitatea, ci previne apariția diabetului, a bolilor de inimă și a multor alte tulburări asociate cu creșterea în greutate.
 • Dacă aceste modificări ale stilului dvs. de viață nu reușesc să reducă sau să tratați insomnia legată de menopauză, adresați-vă medicului dumneavoastră. El poate recomanda medicamente de somn prescrise.