În bucătărie, patrunjel plat este, în general, considerat a avea cel mai bun gust, în timp ce patrunjelul este mai frumos ca o garnitură. Utilizați unul sau altul, tocate fin, în salate, cu legume sau ouă, și pentru sosuri. Adăugați-l la sfârșitul preparării pentru a păstra aroma. Iată o rețetă și câteva informații care ar putea să te intereseze.

1. Sos Chimichurri

Pătrunjelul este prezent în multe amestecuri de plante și condimente în întreaga lume. Încercați această rețetă de sos argentinian pentru a servi cu carne fierbinte la grătar.

 • Se amestecă șase cuișoare de usturoi, 30 de grame (două linguri) de frunze de oregano proaspete și o mână de frunze de pătrunjel, toate tocate.
 • Se adaugă 15 grame (o lingură) tocat ceapa rosie, 15 grame (o lingura) tocat ardei iute proaspat, cinci grame (o linguriță) piper negru proaspăt măcinat, 150 mililitri (2/3 cana) de ulei de măsline, 60 mililitri (1/4 cană) de vin roșu.
 • Se condimentează cu piper negru și sare. Se toarnă într-un borcan de gem.
 • Închideți și agitați.
 • Lăsați să se odihnească timp de patru ore înainte de servire. Ph 2. Fitoterapie
Părți utilizate: frunze, rădăcini, semințe

Frunzele sunt bogate in vitamina C; frunzele și rădăcina sunt cunoscute pentru efectele lor diuretice.

 • Pătrunjelul este prescris pentru retenție de lichide, tulburări ale tractului urinar sau probleme de artrită, inclusiv guta, o inflamație care afectează o singură articulație (de exemplu, degetul mare).
 • „Un om de la țară și muncitorul onest va fi fericit cu o masă de pâine bună, sare și pătrunjel, complet cu o ceapa friptură,“ John Evelyn, botanist, 1620-1706.
 • Pătrunjelul luptă și cu flatulența și colicul; stimulează pofta de mâncare și îmbunătățește digestia.
 • În cele din urmă, stimulează uterul și este folosit pentru a declanșa menstruația (nu ar trebui folosită în acest scop dacă există risc sau dorință de a rămâne în timpul sarcinii).
 • Pentru o utilizare adecvată, consultați medicul sau medicul tămăduitor.
 • Nu depășiți cantitățile utilizate în bucătărie dacă sunteți gravidă sau alăptați.
 • Anume
Remediul de iepure

În Grecia antică, sa crezut că patrunjelul a apărut din sângele unui erou, Archemorus, avertizorul morții. Conform tradiției și în ceea ce privește germinarea ei lentă, se spune că semințele de patrunjel merg la diavol și se întorc de șapte ori înainte de germinare. Se mai spune că numai cei răi o cultivă bine. Pătrunjelul este recunoscut ca o plantă care vindecă. Beatrix Potter, faimosul autor englez al povestirilor copiilor, o folosește pentru a-și salva eroul Pierre Lapin. Când Pierre a mâncat o mulțime de salată furajată din grădina de bucătărie a domnului McGregor, el este în căutarea patrunjelului, pe care știe că îl poate scuti de stomac prea greu.

 • Pătrunjelul este un ingredient esențial pentru multe amestecuri aromatice, în special în bucătăria franceză. Buchetul garni, acest pachet mic de ierburi proaspete, cu un gust excelent pentru gătitul lung, include, în mod normal, o frunză de dafin și sprigs de patrunjel și cimbru. Este esențial pentru patrunjel (un amestec de patrunjel și usturoi mărunțit). Rădăcina comestibilă a patrunjelului tuberos este folosită în supe și tocană și poate fi prăjită sau fiartă. Gustul special al shiso, tipic pentru bucătăria japoneză, arome supe, salate, tocană și cartofi prajiti. Frunza frunzele scurte pentru a le înmoaie și a le adăuga în ultimul moment pentru a-și păstra aroma delicată.